Biogasmarknadsutredningen remissvar
Diarienummer: I2019/03474/E
Infrastrukturdepartementet
Energienheten
i.remissvar@regeringskansliet.se
andreas.kannesten@regeringskansliet.se
-Solna 30 april 2020-
Gasnätet Stockholm, som äger och driver gasnätet i Stockholm, Solna och Sundbyberg, har tagit del av rubricerat betänkande enligt Infrastrukturdepartementets remiss den 20 januari 2020. Vi välkomnar regeringens ansats att kartlägga hur biogasens nytta som resurs kan tas tillvara på bästa sätt och ta fram förslag på hur biogas kan ges konkurrenskraftiga villkor genom långsiktigt stabila spelregler.
Gasnätet Stockholm tillstyrker Biogasmarknadsutredningens förslag och bedömningar, och understryker att de bör genomföras skyndsamt som ett viktigt led i att nå de svenska miljö- och klimatmålen. Vidare uppskattar vi den skyndsamhet och långsiktighet som regeringen visar i frågan genom att redan ha ansökt om förlängning av nuvarande stadstödsgodkännande för den kommande 10 års perioden.
Skattebefrielsen har varit och är fortfarande helt nödvändig för att stimulera efterfrågan på biogas och därmed skapa förutsättningar för både användning och produktion av biogas. Skattebefrielsen är en enkel och tydlig signal till kunden att man gör ett hållbart val. Långsiktiga spelregler är som bekant en viktig förutsättning för att både kunder och producenter ska kunna genomföra biogasinvesteringar. De produktionsstöd som föreslås i utredningen kommer förbättra förutsättningarna för producenterna, inte minst i förhållande till importerad biogas, och förhoppningsvis möjliggöra ett mer konkurrenskraftigt pris mot slutkund. Detta sammantaget med ett långsiktigt regelverk om skattebefrielse för konsumenten finns det förutsättningar för att ökad både produktion och efterfrågan av biogas inom samtliga segment.
Gasnätet Stockholm gör samma bedömning som utredningen att biogas som förvätskas i en annan del av ett gasnät bör beviljas förvätskningspremie genom intyg eller certifikat. Det bör alltså inte ställas krav på att rågasen förvätskas i den anläggning som den produceras – ett sådant krav skulle snedvrida marknadsförutsättningarna inom landet och hindra uppbyggnaden av effektiva storskaliga anläggningar för samförvätskning av biogas.
Gasnätet Stockholm har ingen ståndpunkt i frågan om nivåerna och uppdelning av produktionsstödet utan hänvisar den frågan till de aktörer som berörs av stödet.
I övrigt ställer sig Gasnätet Stockholm bakom Energigas Sveriges remissvar i ärendet, och uttrycker på det sättet vår delaktighet i den här viktiga frågan om biogasens framtid i Sverige.
Om Gasnätet Stockholm
Stockholm har en lång historia av gasanvändning. Redan 1853 tändes den första gaslyktan på Norrbro och sedan dess har gas varit en naturlig del i vardagen. Till en början var belysning det huvudsakliga användningsområdet innan nyttjandet av gasspisar och uppvärmning med gas ökade under 1900-talet. Nuförtiden används gas för matlagning både av privatpersoner och restaurangbranschen. Därutöver utgör den förnybara gasen en viktig komponent för hållbara transporter, industrier och uppvärmning av fastigheter.
Gasnätet Stockholms vision är att bidra till en hållbar stad i vilken gas är en naturlig del av vardagen för hushåll, företag och trafikanter. Biogas står för närvarande för över 70 % av den gas som distribueras i våra gasnät. Vår målsättning är att all den gas som distribueras i våra gasnät ska vara biogas.
Med vänliga hälsningar
Cecilia Hedqvist ,Verkställande Direktör
Martin Görling, Affärsutvecklare