Gasmarknaden i Stockholm
Sedan den 1 januari 2015 omfattas gasverksamheten i Stockholm av naturgaslagen. Därmed fungerar gasmarknaden på samma sätt som på Västkusten och de grundläggande marknadsprinciperna beskrivna i Gasmarknadshandboken är desamma i Stockholm.
Den tidigare verksamheten har delats upp för att skilja på nätverksamheten och gashandeln. Stockholms gasverksamhet omfattas nu av distribution av gas och förgasning genom Gasnätet Stockholm. Handel med gas sker i det nya bolaget Stockholm Gas AB.
1 Gasanvändare – 2 Avtal
En gasanvändare tecknar nätavtal med Gasnätet Stockholm AB och gasavtal med det gashandelsföretag man vill köpa sin gas ifrån. För att få leverera gas till gasanvändare måste gashandelsföretaget i sin tur utse en balansansvarig. Den balansansvarige kan antingen vara gashandelsföretaget själv eller något annat företag som denne anlitat. Den balansansvarige ansvarar ekonomiskt för att gasanvändarens förbrukning motsvarar tillförseln av gas.
För att kunna agera som balansansvarig måste man ha ett balansansvarsavtal med Gasnätet Stockholm AB som ansvarar för att upprätthålla den kortsiktiga balansen mellan inmatning och uttag av gas i gasnäten. Balansansvarsavtalet reglerar informationsutbyten, balansavräkning och ekonomisk reglering av obalanser. Balansering sker månadsvis.
Gasnätet Stockholm AB äger den förgasningsanläggning i Högdalen där flytande naturgas (LNG) tas emot, lagras och förgasas. Även flytande biogas (LBG) kan tas emot där. Den gasaktör som vill mata in LNG eller LBG i förgasningsanläggningen kan teckna ett avtal med Gasnätet Stockholm AB om tillträde, om tillräcklig kapacitet finns i anläggningen. Den som vill tillföra trycksatt gas via gasflak tecknar på samma sätt avtal om mottagning av gasflak i Högdalen.