Gasnätet Stockholm arbetar med att minska läckor
Radioprogrammet Kaliber i P1 har intervjuat Gasnätet Stockholm om gasnätets läckage. Vi arbetar aktivt med att minska läckor och vårt mål är att gasnätet ska vara läckagefritt år 2040, i linje med Stockholms stads klimatmål.
I programmet konstateras att en fjärdedel av gasen i nätområdet stadsgasnätet läcker. För att förstå gasnätets totala läckage måste siffrorna ses i sammanhanget att gasnätet består av två nätområden, stadsgasnätet och fordonsgasnätet, där det sammanlagda läckaget i gasnätet som helhet är 10%.
Gas är en nyttighet och den ska användas, för att minska läckaget arbetar vi dagligen med att renovera ledningar, leta läckor och reparera dem. De senaste 20 åren har Gasnätet Stockholm halverat sitt läckage.
Hög andel förnybar biogas i nätet
Mer än 80 procent av gasen i vårt nät är biogas, och målet är 100 procent biogas. Med storleken på vårt nät och den höga biogasandelen är vi unika i världen. Biogasen en av få energiformer i Stockholm som är fossilfri, lokalproducerad och cirkulär.
Gasnätet är även en del av lösningen på kapacitetsbristen i elnätet som idag hotar Stockholms tillväxt, då den energi vi levererar via gasnätet avlastar elnätet i motsvarande grad och förser staden med energi utan att belasta elnätet.
Dagligt arbete med läckageminsking
Läckageminskning är en av våra viktigaste arbetsuppgifter. Vi arbetar dagligen med att renovera ledningar, leta läckor och reparera dom. Vi letar fysiskt ute på gatorna med gasdetektor, vi gör dataanalyser över förbrukningen och tillförseln av gas i systemet och vi tittar på ny teknik för att underhålla och utveckla nätet.
Stora läckor lagar vi alltid direkt. Mindre läckor har vi under bevakning så att dom inte ökar och lägger in i våra renoveringsplaner. Det är svårt att laga alla läckor samtidigt. Vi kan t.ex. inte gräva upp hela staden direkt på en och samma gång. Vi försöker även samordna våra renoveringar med andra ledningsägare (till exempel el, vatten, fjärrvärme och fiber) så att vi kan undvika ett scenario där samma gata grävs upp flera gånger vid olika tillfällen.
Vi har ett gammalt nät som togs i drift 1853 och har sedan byggts ut i och med att staden har växt. Under många år var underhållet av gasnätet eftersatt och det gör att vi de senaste 20 åren har arbetat intensivt med att underhålla och reparera nätet.
Fakta
- Gasnätet är 54 mil lång och finns främst i Stockholms stad, men även i Solna och Sundbyberg
- Cirka 80 % av gasen i gasnätet består av biogas.
- Biogasen är en av få energiformer som är fossilfri, lokalproducerad och cirkulär.
- Vi bygger ut, renoverar och förbättrar nätet kontinuerligt.
- En läcka i gatan är generellt ofarlig. Metan är inte giftigt och gasen är lättare än luft så den stiger upp mot skyn.
- De senaste 20 åren har vi minskat läckaget med ca 50%.
- 2030 ska vi ha minskat läckaget i enlighet med FN:s klimatmål.
- 2040 ska vi ha ett läckagefritt nät i enlighet med Stockholms stads klimatmål.