2017-06-02 – Rostar nötter på stadsgas – en exportsuccé
I en fabrikslokal i Hägersten tillverkas delikatesser på löpande band. Företaget Sveriges Rosteri har specialiserat sig på att rosta nötter av alla dess slag. Rostningsmaskinerna som ger nötterna dess goda smak och karakteristiska sprödhet drivs på ledningsburen stadsgas. Följ med till rosteriet som exporterar nötter till fem länder.

Pumpakärnor saltas i väntan på att rostas.
– Nötterna vi använder importeras från Syrien, Iran, Grekland, Turkiet och USA. Men vi rostar allt på plats här i Hägersten, det blir mycket godare så, poängterar Afram Malik, ägare till Sveriges Rosteri.
Rosteriet sysselsätter fjorton anställda och levererar nötter till bland annat livsmedelsjättarna Axfood och Reitangruppen med varumärken som Willys, Hemköp, 7-Eleven och Pressbyrån. Man exporterar även nötter till Norge, Danmark, Tyskland, Belgien och inom kort även till Finland.

Nötrostningsmaskinerna drivs på stadsgas.
Varför har ni valt gas?
– För att fördelarna med gas är många. Rostningsmaskinerna drivs på stadsgas och funkar klockrent, gasen är billigare än andra alternativ, och framförallt är det bättre för miljön, säger Afram.
Miljöarbetet är viktigt för Sveriges Rosteri, något som bekräftas genom företagets IP-certifiering som intygar att produktionen bland annat håller hög standard i livsmedelssäkerhet och miljöansvar. Och med gasnätets höga biogasandel blir det ännu bättre.

Rosteriägaren Afram Malki med en av sina slutprodukter, rostade mandlar.
Av alla sorters nötter, frön och kärnor ni rostar, vilken gillar du bäst?
– Dom syriska pistagenötterna är min favorit, det finns faktiskt inget som slår dom, konstaterar Afram.