Gasvärme utomhus på Lydmar hotell
2011-05-03
På Lydmar Hotel – som syns från Stockholms Slott – kör man med P1 och P2. Ettan är Pelle Lydmar, som bestämmer, och tvåan är Pelle Naeslund, som genomför det som blivit bestämt.
För en tid sedan var det dags att bestämma hur den stora terrassen skulle kunna utnyttjas bättre.
– Terrassen är ju fantastisk, säger Pelle Naeslund. Men framåt tiosnåret på kvällen blev den ett köldhål. Det var ju inte så bra med tanke på att då går folk i Stockholm ut. Så det måste till en bra uppvärmning, för våra gäster dricker gärna kylt vitt vin på kvällen, konstaterar P2.
Det gällde att finna en lösning med inriktning på estetik och komfort för att öka intäkterna från terrassen. P2 gick i clinch med P1 och hans kompisar. Elvärmare gick bort – fult, dyrt och alldeles för dålig spridning av värmen. Gasolsvampar var det inte heller tal om, eftersom de tar upp golvyta och medför en besvärlig hantering av gasoltuber.
– Men svamparna har en signaleffekt, påpekar Janne Björkman på Gasvärmesystem, som levererat rödinfravärmarna. På Lilla Torg i Malmö är det fullt med gasinfravärme, men flera av krogarna har gasolsvampar i utkanten av serveringarna som komplement och signal: ”Här finns värme”.
Studiebesök i Malmö var en del av beslutsprocessen, som slutade i gasdriven rödinfra på Lydmars terrass.
– Jag brukar säga att värmen på terrassen ska finnas men inte synas, myser Pelle Naeslund.
”Tack för hjälpen”.
P2 berättar att Pelle Lydmar sa tack för hjälpen. Det var ju inte i överkant med tanke på den enorma utveckling som gasvärmen medfört. Baren på terrassen går för fullt till klockan 01 istället för att avfolkas runt 22-tiden, när kylan kryper på. Säsongen för servering på terrassen har förlängts med två månader. Så gasinstallationen är snabbt betald med de ökade försäljningsintäkterna.
– Gasen är effektiv och skapar en väldigt mysig stämning, konstaterar Pelle Naeslund. Så nästa gasprojekt är att få till gaslyktor både på terrassen och utanför ingången till hotellet. Jag är jättenöjd med rödinfran – det enda bekymret är att vind kan vara besvärlig. Men det är småsaker jämfört med fördelarna, summerar P2.
Foto: Micke Lundström
Gammal i gården
Janne Björkman på Gasvärmesystem har erfarenheter av rödinfra sedan 1989.
– Det har mest handlat om gasdriven infravärme i industrilokaler. Infravärmen är så effektiv att uppvärmningskostnaderna halveras jämfört med alternativen, noterar Janne Björkman. Ju större och sämre isolerade lokaler, desto bättre. De som har infravärmen i sina industrilokaler vill inte ha någonting annat, säger Janne Björkman.
Erfarenheterna av rödinfra för restauranger är två-tre år gamla och kommer till största delen från projekt han gjort i Malmö. Janne säger att det knepigaste är att lova ett specifikt värmeutfall, för det hänger på dimensioneringen av antalet värmare.
– Den dimensioneringen kan det bli ganska livliga diskussioner med krögaren om, menar Janne Björkman och tillägger att i de allra flesta fall är beställarna supernöjda.