Ny gasledning mellan Henriksdal och Södertörn
Gasnätet Stockholm bygger en ny gasledning mellan Henriksdal och Södertörn som ska användas för att transportera biogas. Utbyggnaden av gasledningen är en klimatinvestering och ska öka tillgången till fossilfria drivmedel i form av biogas hos företag inom industri, transport och sjöfart. Biogas är ett förnybart bränsle, som bildas när organiskt material bryts ner i en syrefri miljö, så kallad, rötning. Distribution via gasledning, i stället för lastbil, minskar också transporterna i området.
Gasledningen dras mellan biogasanläggningarna i Henriksdal och Södertörn, som ägs av Biokraft (fd Scandinavian Biogas AB). Anläggningen i Södertörn är en av världens största. För att genomföra projektet har Biokraft mottagit investeringsstöd från Naturvårdsverkets program Klimatklivet. Ett investeringsstöd som kräver att de investerade medlen ska ge största möjliga utsläppsminskning per investerad krona.
Vi uppdaterar om projektet löpande på den här sidan. Här nedan har vi även samlat några vanliga frågor och svar.
Varför byggs den nya gasledningen?
Gasledningen mellan Henriksdal och Södertörn ska användas för att transportera biogas, som är ett förnybart bränsle. Den nya gasledningen är en viktig del av Stockholmsregionens klimatomställning och byggs för att öka användningen av biogas inom industri, transport och sjöfart.
Kommer det att ske några trafikavstängningar i samband med anläggandet av den nya gasledningen?
Byggarbetet kan tyvärr medföra tillfälligt begränsad tillgång till vissa vägar eller gång- och cykelvägar i Sköndal, Trångsund och Skogås. Vi kommer att göra vårt bästa för att minimera störningarna i trafiken och informera omgivningen och allmänheten om det pågående arbetet. Detta genom löpande information på vår hemsida och genom skyltning i de områden som berörs. Under arbetet kommer vi främst att använda de ledningar som redan finns och dra ledningar där de påverkar boende i området som minst.
Hur lång tid kommer arbetet ta?
Tiden för hela utbyggnaden kommer ta ca ett år att färdigställa. Arbetet sker etappvis där vi löpande kommer informera om byggarbetets faser på vår hemsida och genom skyltning i de områden som berörs.
Uppdaterad 18/11-2024
Under vecka 47 påbörjas arbete längs med Spettekaksvägen i Sköndal. Arbetet delas upp i etapper och kommer pågå till och med våren 2025. Under jul- och nyårshelgerna, mellan den 23 december 2024 och den 7 januari 2025, pausas arbetet och Spettekaksvägen kommer då att vara öppen som vanligt
Se bilder nedan för de tre första etapperna.
Etapp 1:
Etapp 2:
Etapp 3:
Omledning av trafik sker enligt nedan:
Uppdaterad 12/11-2024
Under vecka 46 påbörjas schaktgropar för borrning på grönytan och en liten del av cykelbanan mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen. Se bild 1 nedan:
Under vecka 46 påbörjas schaktning på grönytan mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen. Se bild 2 nedan:
På grönytan vid Larsboda trafikplats mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen pågår just nu återfyllning. Se bild 3 nedan:
Återfyllning pågår även på grönytan mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen. Se bild 4 nedan:
Under vecka 47 påbörjas schaktning i kurvan av Spettekaksvägen som möter Kusevägen. Se bild 5 nedan:
Uppdaterad 25/10-2024
Just nu arbetar vi på grönytan vid Larsboda trafikplats mellan Perstorpsvägen och Nynäsvägen från Ekebergabacken.
Vi arbetar även utanför Klockelunds parkeringshus mellan Larsboda trafikplats och Stortorpsvägen. Då arbetet sker mellan parkeringshus och Nynäsvägen så bedömer vi att det inte ska vara någon större störning för allmänheten.
Se nedan bilder som visar sträckor (rödmarkerad linje) över pågående arbeten.
Uppdaterad 23/9-2024
Just nu tar vi miljöprover längst en 7 km lång sträcka i Huddinge kommun, där en ny ledning ska grävas ner under höst/vinter 2024/2025. Miljöproverna tas genom borrning och genomförs enligt gällande regelverk för Stockholms Stad och Huddinge kommun.
Med den nya ledningen får företag i Huddinge möjlighet att ansluta sig till vårt befintliga gasnät som sedan tidigare sträcker sig genom Stockholm, Solna och Sundbyberg. Med den nya ledningen ansluter vi även en stor producent av biogas, baserad i Huddinge.
Region Stockholm arbetar för att trygga en förnybar energiproduktion och bidra till en mer cirkulär och fossilfri materialanvändning. Vi är glada över att kunna bidra till ökad biogasanvändning, då det ligger väl i linje med regionens vilja och målsättningar.
Mer än 85 % av den gas vi distribuerat under det senaste året var biogas (resterande naturgas), och med den nya ledningen skapar vi förutsättningar för att öka den andelen ytterligare.
Vid frågor, vänligen kontakta oss på 0771-41 01 00 (måndag – fredag, 08.00-17.00 eller skriv till kundservice@stockholmgas.se
Har du funderingar om biogas? Läs gärna våra frågor & svar här