Biogas för en levande stad
Gasen i gasnätet används idag till drivmedel, i gasspisar och inom industrin. Men gasen skulle kunna göra ännu mer nytta för stadens invånare. Ett exempel är att använda gasen till att värma upp fler uteserveringar på stadens restauranger och fler av stadens torg. På så sätt skulle livet utomhus bli betydligt behagligare under den kalla och mörka delen av året. Med andra ord skulle gasen kunna bidra till mer folkliv i staden, en ökad känsla av trygghet och till att utelivet i Stockholm blir mer attraktivt.
Redan idag används gas i köket hos ca 800 restauranger* i Stockholm. Ett tiotal restauranger använder dessutom gasen till att värma upp utemiljön för restauranggästerna. I en tid då vi inte ska trängas med varandra, men då många människor törstar efter upplevelser och möten, är uteserveringar ett bra alternativ. Gasen är helt enkelt ett sätt att hålla mörkret och kylan stången, och se till att utomhussäsongen blir längre. Gasen kan också användas för brasor och på så sätt bidra till en behagligare och mysigare upplevelse för gästerna.
Flöden av människor och folkliv är grundbulten för en atmosfär i en stad. I takt med att staden förändras växer betydelsen av nya mötesplatser, och här tror vi att gasen kan vara en viktig pusselbit. Det som händer mellan husen blir allt viktigare för att en plats ska upplevas som attraktiv. Handelns roll som dragplåster i en stad förändras successivt, inte minst i takt med att fler väljer att handla på nätet. Utvecklingen innebär att restauranger, caféer, kulturupplevelser och andra attraktioner i egenskap av mötesplatser blir allt viktigare. En attraktion som kan förstärkas av värme och ljus.
Coronapandemin har under det senaste året inneburit att många stockholmare i större utsträckning har valt aktiviteter utomhus för att minska smittspridningen. Kanske har utomhustrenden kommit för att stanna, trots att vi befinner oss på en del av jordklotet som är både mörk och kall under en stor del av året. Oavsett om det är en fluga eller en långsiktig trend så skapar gasen unika möjligheter i utemiljöer.
Vad har då en utökad användning av gasen i gasnätet för inverkan på den globala klimatfrågan? Jo, det fina med gasen i gasnätet är att den till 85 procent består av biogas, som är helt fossilfri och därmed helt klimatneutral. Biogasen innebär också att vi tar tillvara en resurs som annars skulle betraktas som ett onödigt avfall – nämligen stockholmarnas insamlade matrester. Det finns också en tydlig koppling mellan ekologisk mat och användning av biogas. För att kunna producera ekologisk mat krävs tillgång till biogödsel, som är en restprodukt som uppstår när biogasen produceras av matavfallet.
Är du politisk beslutsfattare eller fastighetsägare/utvecklare och vill undersöka möjligheterna med gasen i gasnätet, hör av dig så ska vi berätta hur den kan bli en ännu viktigare pusselbit för en hållbar och attraktiv stad.
*Skälet till att många kockar föredrar gasspis är att de har en exakt kontroll över värmen på plattorna vid matlagningen.
Webinar – Hur får vi en levande stad dygnet runt, året om?
Medverkande Anders Göransson (S), vice ordförande och gruppledare, Södermalms stadsdelsnämnd, Arman Sultani, driftschef, restaurang Vau de Ville, Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd, Stockholms stad, Helena Olsson, chef stadsutveckling och samhälle, Fastighetsägarna Stockholm och Cecilia Hedqvist, vd, Gasnätet Stockholm.
Moderator Emelie Löthgren, A Beautiful Soup.